岩岩完左聖誕長假期,小編希望大家都玩得盡興!
不過一諗起假期後又要努力返多幾日工先有得放新年,大家打工仔既 Post-Chrismas Blues 即刻出曬黎 …
不如等小編介紹五個 Office Kill Time 既方法俾大家啦!

1. 大波食細波 Agar.io

https://agar.io/

一款熱門的網頁遊戲 Agar.io ,主要玩法就係大波食細波,一玩就上手,宜家重有好多國家的玩家一齊玩緊!Agar.io 目前有網頁版、與手機板,是超級 Kill Time 既免費遊戲!

滑鼠:波波控制移動方向
W 制:扣除自身波波 Size 噴出小波波餵養其他玩家
Space 制:分裂出 1/2 波波並往前衝刺一段距離 (突襲用)

不過小編岩岩用 Chrome 好似開唔到 Game,用 Firefox 同 Safari 就無問題,大家如果開唔到 Game 都可以試下用下其他 Browser 開 Game

2. Google 把手機變成激光劍,大家一齊斬白兵

https://lightsaber.withgoogle.com/

Star Wars 最近咁 Hit,大家有無趁假期睇第七集呢?不過睇左未都可以玩呢個 Google 做既新 Game,畫面好靚之餘玩法又新奇,用電腦 Browser 加手機 Browser 就玩到!
大家都要試下!

1. 先用電腦 Google Chrome 瀏覽器進入這個 https://lightsaber.withgoogle.com/ 網頁,在網頁中獲得一段專屬的代碼網址。

2. 然後打開手機上的 Google Chrome ,輸入前面在電腦獲得的專屬代碼網址,輸入成功,手機和電腦就可以開始連線。

3. 這時候電腦螢幕上會提示你要如何校正手機,讓手機接下來可以模擬光劍握把操作。

4. Enjoy =D

Youtube 片段:https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=KZUaa_53L7o

3. 用 Excel 玩 RPG

http://carywalkin.ca/download-arena-xlsm/

Excel 係每個公司電腦都會有既 Software,但是你又知唔知道 Excel 都有 Game 玩?
Arena 的遊戲主軸為角色扮演(需要有點想像力,因為 Excel 沒有圖片),遊戲過程中會遇到超過 2,000 個敵人,並有 1,000 多種物品組合,最後將會有 4 種遊戲結局,以 Excel 來說算是非常驚人的里程碑。

4. 用 Excel 玩大富翁

http://okayandrew.tumblr.com/post/5039074212

介紹多個 Excel Game,就係玩大富翁。呢個大富翁 Excel 版的創造時間早在 2011 年,作者花了 12 到 14 個小時的時間以 VBA 寫出了 Excel 版本,最多可以容納四名玩家,也可以選擇真人或是電腦和你一起玩。

5. 接龍

https://www.microsoft.com/en-gb/store/games/microsoft-solitaire-collection/9wzdncrfhwd2

講到 Kill Time,一定唔可以唔提 Kill Time 既老大 – 接龍!
想當年每個 Windows 必備既接龍,相信大家都玩過唔少時間。
想重溫一下接龍時光? Win 8 / Win 10 用家可以 Download 番黎玩。

希望以上幾個 Game 可以幫大家踢走 Post-Chrismas Blues + Monday Blues 啦。
當然 Like 下陳麥創業個 Page (https://www.facebook.com/chanmaklimited/) 得閒睇下有趣新 Update 都好 Kill Time 啦。
大家加油!好快就放新年假!

分享本文 | Share This Page